dimecres, 16 de febrer del 2011

La situació dels estudiants de centres adscrits

Des de l'associació d'estudiants de Postgrau de la UAB (GEP), estem lluitant per reivindicar que els estudiants de centres adscrits de l'Autònoma tinguin drets polítics.

Allà on la nostra universitat sigui la coordinadora d'un màster propi interuniversitari, i en aquells centres adscrits on la UAB hi hagi posat el segell de qualitat, formi part d'un consorci o estigui en l'estructura de govern d'aquella institució i institut; els seus estudiants estan registrats -tenen el carnet universitari- com a estudiants de la UAB i per tant, se'ls reconeix aquesta situació. Entenem la dificultat de que els estudiants oients, de l'Universitat a l'Abast, ERÀSMUS, Sèneca o que estudien cursos de formació continuada o complementària (LLL), per formar part del l'entramat institucional. Però, com els estudiants de màster propi en centre adscrit o els que estudien Graus en centres adscrits (Escola de disseny, centre adscrit de la UAB anomenat "EINA"), també  entenem que tenen dret a queixar-se seguint amb els principis que regeixen la Universitat Pública. Tenen dret a tots els serveis de l'Autònoma, i per això tenen el carnet d'estudiant de la Universitat Autònoma. Però això no els dona dret a exercir els seus drets com a estudiants-ciutadans. És doncs un greuge comparatiu que des de GEP volíem lluitar a la Comissió del Consell de Govern de la UAB sobre Postgrau, però no vàrem sortir elegits. Ho farem saber doncs al representant escollit de l'Assemblea de Doctorats vinculada a la CAF.


En alguns centres adscrits els directors i els coordinadors de cada màster (en alguns es duen a terme diferents "postgraus i màsters" -ells diferencien els màsters curts com a "postgraus" seguint un vell model pre-Bolonya), a través del sistema propi informal de canalització de les demandes dels estudiants ja té en compte i promocionen que hi hagi delegats per grup classe; però la informalitat comporta falta de garanties en el feed back entre estudiants i institució. 

En els òrgans de govern d'aquests centres adscrits tampoc hi ha representació estudiantil. Com a portaveu de GEP vaig anar a parlar amb professorat perquè ens votés a les comissions del Consell de Govern de la UAB com a GEP i ÈPICA. Vaig aprofitar per exposar-lis que voldríem fer-hi. El primer seria demanar a les autoritats acadèmiques de la UAB -ja que posa el segell de qualitat als màsters propis i s'en cuida d'aquest element tant clau- que deixés que els estudiants tinguéssim representació en el sistema de qualitat de la UAB (OPQ) i del país (AQU i ANECA). Seria allò mínim. Per altra banda, també caldria institucionalitzar la figura del delegat de grup classe a tots els màsters de centre adscrit. Entenem que hi ha sistemes d'avaluació del professorat (conferenciants) propi de cada centre adscrit que tot i ser vàlids, necessiten de la revisió de la UAB que és qui posa el seu nom prestigiós al màster tot i no ser oficial.

També creiem que amb la desaparició de bona part dels màsters per les retallades que ha anucniat el Conseller d'Economia  i Universitats Mas-Colell, nosaltres com a estudiants de màster propi també hi tenim a dir quelcom.

Aquest missatge l'hem enviat a la Rectora i el Delegat d'Estudiants.


Per: Portaveu GEP, Joan Gil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cercar en aquest blog

Quants ens visiteu?